Ekonomi

Çin-ABD görüşmeleri, Goldman’ın Çin tahmini, TÜİK tüketici güven endeksi: Piyasalarda neler oluyor?

Investing.com – Goldman Sachs, ABD ve Çin’in orta vadeli farklılıklarını çözmek için müzakereler yürütürken, bu yıl Çin’in büyüme iddialarını düşüren bankalar sırasına katıldı. Merkez bankalarının nezaketi bu hafta da devam ediyor ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz oranlarını artırmaya devam etmesi bekleniyor. Haziran ayında ülkeye olan tüketici güveni geriledi.

1. ABD ve Çin müzakere ediyor

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Pazar günü Çinli mevkidaşı Qin Gang ile bir toplantıya geldi ve iki küresel ekonomik üstün güç arasındaki birçok farklılığı yumuşatmayı amaçlayan samimi ve ilgili görüşmeler yaptı.

Görüşmelerde büyük olasılıkla ticaret, küresel yarı iletken endüstrisinin durumu, özerk Tayvan’ın durumu ve Pekin’in insan hakları sicili tartışılacak.

Bir ABD dışişleri bakanının beş yıl sonra Çin’e yaptığı ilk ziyaret olan bu toplantının somut bir ilerleme ile sonuçlanması pek mümkün olmasa da, konuşan iki tarafın rakip güçler arasındaki anlaşmazlıkların çatışmaya dönüşmesini önleyeceği umulmaktadır.

2. Goldman, Çin için büyüme tahminlerini düşürdü

Goldman Sachs, Çin’in pandemi sonrası toparlanma gücü konusunda daha karamsar bir görüşe sahip olan büyük bankalar kervanına katılarak Asya devinin ekonomik büyüme varsayımlarını düşürdü.

Etkili yatırım bankası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi için tam yıllık reel GSYİH büyüme tahminini %6’dan %5,4’e ve 2024 büyüme tahminini %4,6’dan %4,5’e düşürdü.

Büyüme iddialarından vazgeçen Bank of America, JPMorgan, UBS ve Standard Chartered gibi şirketlerin ardından Goldman, ana sebep olarak ülke emlak piyasasındaki düşüşü gösterdi.

Goldman analistleri, Pazar günü geç saatlerde yayınlanan bir notta şunları söyledi: Politika yapıcılar anlamlı teşvikler sunmak için ekonomik ve politik kaygılarla kısıtlandığından, büyümenin önündeki engellerin muhtemelen kalıcı kalacağını düşünüyoruz.”söz konusu.

3. Avrupa ve Asya borsaları düşüşte; Büyüme atakları baskı oluşturuyor

Avrupa ve Asya’daki hisse senedi piyasaları, yatırımcıların küresel ekonomik görünüm hakkında endişelenmeye devam etmesiyle Pazartesi günü düştü, ancak ABD piyasaları on Haziran tatili nedeniyle kapalı olduğu için aktivite zayıf.

DAX%0,5, FTSE 100%0,3 ve CAC 40%0,5 düştü.

Asya’daki kayıpların ardından Japonya’da Nikki 225Hong Kong’da %1 Askıya al%0,7 ve Çin’de Şangay KompozitEndeks %0,5 düştü.

Pazartesi günü sindirilecek değerli bir kazanç raporu veya ekonomi yok, ancak yatırımcılar, Euro bölgesi yılın ilk çeyreğinde resesyona girerken yalnızca Avrupa’da değil, aynı zamanda önemli bir bölgesel büyüme itici gücü olan Çin’de de yavaşlayan büyümeden endişe duymaya devam ediyor.

Ek olarak Besledi, enflasyonu düşürmeye çalışırken, yaz aylarında daha fazla faiz artışının gelebileceğini ve bunun dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sokabileceğini söyledi.

4. Merkez bankaları gündemde kalmaya devam ediyor

Salı günü Çin Halk Bankası (PBOC) başta olmak üzere bu hafta gündemde çok sayıda merkez bankası var.

PBoC, sorunlu emlak piyasası üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışırken, sakin ekonomisini canlandırmak için geçen hafta bazı kredi faiz oranlarını düşürdü. birincil kredi oranı10 baz puan düşmesi bekleniyor.

Diğer taraftan İngiltere bankası (BoE) Perşembe günü oranları 25 baz puan daha artırarak uzun süredir devam eden oran artış döngüsüne devam edebilir. Senin ülken şişirmeOran, bankanın %2’lik hedefinin dört katından fazla, G7’deki en yüksek oran.

Hafız Gaye ErkanYeni atanan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak bu hafta ilk politika toplantısına ev sahipliği yaptı. NorveçVe İsviçreFaiz oranlarında da artış bekleniyor.

Başkan Tayyip Erdoğan, geçen ay üçüncü kez seçildi ve eski bir Wall Street bankacısı olan Erkan’ın atanması Türkiye’nin geleceği anlamına geliyor. liraEkonominin tüm zamanların en düşük seviyelerine düşmesine neden olan alışılmışın dışında politikaları terk edeceğine dair beklentileri artırdı.

5. Petrol düştü ve geçen haftaki kazanımlarının bir kısmını geri verdi

Ham petrol fiyatları, Çin’deki ekonomik toparlanmanın duracağı ve ülkedeki talebin yılın ikinci yarısında zarar göreceği endişeleri arasında Pazartesi günü bir miktar düştü.

WTI%0,3 düşüşle 71,72 dolardan işlem görürken brent%0,3 düşüşle 76,61 dolara geriledi.

Her iki kontrat da ABD Merkez Bankası’nın mali sıkılaştırmayı frenlemesi ve bunun Çin’in kötü durumdaki ekonomisini daha da destekleyeceği umuduyla bu ay ilk haftalık kazançlarını kaydetti.

Ancak aralarında Goldman Sachs’ın da bulunduğu bazı büyük bankalar bu hafta Çin için 2023 öngörüsünde bulunuyor. gayri safi yurtiçi Hasılabüyüme tahminlerini düşürdü.

6. Yurtiçi tüketici güveni düşüyor

Türkiye’de tüketici güvenireddedildi.

TÜİK’in açıkladığı bilgilere göre Mayıs ayında 91,1 olan tüketici inanç endeksi Haziran’da %6,5 azalarak 85,1 oldu.

Mayıs ayına göre tüm alt endekslerde düşüş yaşandı.

Hanenin gelecek 12 aylık dönemde maddi durum beklentisi %8,8 azaldı. Bire bir dönemde insanların genel ekonomiden beklentileri de yüzde 7,8 düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu