Ekonomi

Gönül: Borçlanma aracının ihraç tutarı 3,5 milyar TL’ye ulaştı

Gönül, Entegre Raporlama Derneği Türkiye (ERTA) ve Borsa İstanbul iş birliğiyle düzenlenen “Yatırım Ortamının İyileştirilmesinde Sürdürülebilir Stratejiler ve Yapısal Reformlar Toplantısı”nda konuştu.

Tüm dünyanın iklim değişikliğinin yaygın ve yıkıcı etkileriyle karşı karşıya olduğunu belirten Gönül, “Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak bugün bizim sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğu yerine getirmek ancak iklim değişikliğine uyum sağlamak ve iklim değişikliğini azaltmakla mümkün olacaktır.” İklim değişikliğinin neden olduğu riskler.” dedi.

Gönül, sürdürülebilirliğin en yakından bilinen ve hissedilen tarafının iklim değişikliği olmasına rağmen bunun sadece iklim değişikliğini kapsamadığını söyledi. Sürdürülebilirliğin denizlerin korunması, biyoçeşitlilik, nitelikli eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi pek çok önemli konuyu kapsadığını ancak aynı zamanda yönetişim ve sosyal alanlardaki sorumlulukları da kapsadığını belirten Gönül, sürdürülebilir finansın gelişmesinde sermaye piyasalarının kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı bir işleve sahip olduğunu vurguladı.

İbrahim Ömer Gönül, iklim riskinin aynı zamanda bir yatırım riski olarak da değerlendirildiği finans dünyasında, finansal olmayan bilgilerin raporlanmasının da finansal raporlama kadar değerli hale geldiğine dikkat çekti. Gönül, küresel sermaye piyasalarında yatırımcıların, işletme maliyetlerini sürdürülebilirlik riskleri ve fırsatları açısından değerlendirmeye giderek daha fazla değer verdikleri için daha nitelikli bilgi talep ettiklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz gibi Konsey olarak ‘Sürdürülebilirlik İlkelerine Uyum Çerçevesi’ yönetmeliğini hayata geçirdik. Kamu iştiraklerinin kısa, orta ve uzun vadede sürdürülebilirlik konularını karar süreçlerine entegre etmelerini ve kamuya açık hale getirmelerini teşvik edecek değerli düzenlemeler yaptık. Bu unsurların uygulanması şimdilik istekli olsa da, unsurların uygulanıp uygulanmadığı belli değil.Bu konuya ilişkin açıklamaların raporlanması zorunlu görüldü.

Şirketlerin, sürdürülebilirliği faaliyetlerinin her boyutuna entegre etmeleri, sürdürülebilirlik yatırımlarıyla uzun vadeli, rekabetçi finansal getiriler ve olumlu toplumsal etki üretmeleri, raporlama süreçlerinde sürdürülebilirlik alanında elde edilen başarıları ve dönemsel performansı dikkate almaları gerekiyor. Bu bağlamda ‘bütünleşik düşünme’ ve ‘raporlama’ kurumsallaşmanın unsurlarından biri haline geldi. “Konseyimiz diğer konularda olduğu gibi bu konuda da uluslararası gelişmeleri takip etmekte olup, ülkemizdeki uygulamaları teşvik etmeye devam edecektir.”

“Girişim Sermayesi Piyasası, ekosistemi korumak ve sürdürülebilir bir gelecek için şirketlere değerli finansman sunacak.”

Gönül, Türkiye’de 2016 yılında başlayan sürdürülebilir eurobond ihracının hem reel sektör hem de finans sektörü tarafından giderek yaygınlaşarak kullanıldığını söyledi. Kurulun 2022 yılında “Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil ve Sürdürülebilir Kira Sertifikaları”na ilişkin rehber hazırladığını hatırlatan Gönül, şöyle konuştu: “Ekim 2023 itibarıyla yerli yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçlarının ihraç tutarı yaklaşık 3,5 milyar TL, yeşil ve sürdürülebilir kira sertifikalarının ihraç bedeli ise 850 milyon TL’dir.”söz konusu.

Gönül, sürdürülebilir finans ekosisteminin, yatırımcıların karar alırken şirketlerin ürettiği güvenilir ve karşılaştırılabilir sürdürülebilirlik verilerini kullanmalarına olanak sağladığını, yatırımcıların bu bilgilere şirketlerin tabi olduğu kamuyu aydınlatma yükümlülükleri çerçevesinde ulaşabildiğini belirtti.

Gönül aynı zamanda sürdürülebilirlik finansal araç etiketinin “yeşil aklama” riskinin önlenmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bu alanda teknik görüş veren ve fon kullanımı alanında doğrulama hizmeti veren hizmet sağlayıcıların ve etki de çok önemli bir görevi yerine getiriyor.

Gönül, bu kapsamda yeşil tahvil ihracında sunulan bilgilerin doğrulanması sürecinin de bilgi güvenliğini artırmayı amaçladığını belirterek, şöyle konuştu:

“Öncelikle ihraçlar bazında doğrulama hizmeti vermesini onayladığımız kuruluşların tabi olacağı düzenleyici çerçevenin oluşturulması, sürdürülebilirlik alanında bilginin güvenilirliğinin artırılması, bu alandaki yatırımların teşvik edilmesi ve korunması önem taşımaktadır. da gündemimizde… Sürdürülebilir kalkınma yalnızca devlet politikaları ve kamuoyuyla sağlanamaz.

Şirketler aynı zamanda sürdürülebilir bir ekonomide önemli bir rol oynamaktadır. Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerin sermaye piyasalarına katılmak için halka arz başvurularındaki talep yoğunluğunu da çok önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. “Kurumsal yatırımcıların portföy yönetimi deneyiminden yararlanmak isteyenler için sürdürülebilirlik temalı yatırım fonları da yatırımcıların hizmetine sunuluyor.”

SPK Başkanı Gönül, Ekim 2023 itibarıyla sürdürülebilirlik temasına yatırım yapan veya saf enerji gibi yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan 40’ın üzerinde yatırım fonu, emeklilik yatırım fonu ve girişim sermayesi yatırım fonunun bulunduğunu bildirdi. Gönül, bu fonların toplam maliyetinin yaklaşık 13,6 milyar lira olmasına rağmen yatırımcıların bu alana ilgisi değerlendirildiğinde büyüme potansiyelinin yüksek olduğuna dikkat çekti. “Yeni kurulan Girişim Sermayesi Piyasası’nın, ekosistemimizi korumak ve sürdürülebilir bir gelecek sunmak için yaratıcı fikirlerle şirketlerimizin finansmanına önemli katkı sağlayabileceğini düşünüyoruz.”İfadelerini kullandı.

Gönül, kitlesel fonlama platformlarına ilişkin düzenlemelerin aynı zamanda benzer hedeflere sahip olanlara finansmana erişim kolaylığı da sunduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu