Baklava fiyatları arttı: Yeni fiyat pahalı olacak
Gaziantep’in önde gelen lezzetlerinden baklavanın fiyatına yapılan yüzde 30’luk artışın ardından kilogram fiyatı 850 liraya yükseldi. Gaziantep Ticaret Odası Baklavacılar Komitesi Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, artışın nedeninin maliyetlerdeki artış olduğunu ve vatandaşlardan hassasiyet beklediklerini belirtti.
Baklavanın malzeme ve personel maliyetlerindeki artışın ardından, Gaziantep Ticaret Odası’na bağlı birinci sınıf baklava üreten işletmeler yüzde 30 oranında artış kararı aldı. Gelişmeye ilişkin konuşan Gaziantep Ticaret Odası Baklava Üreticileri Komitesi Başkanı Mehmet Akıncıoğlu, baklavanın kilogram fiyatının 850 lira ile bin lira arasında değiştiğini söyledi.
“ARTIŞ KAÇINILMAZDI”
Baklava üretiminde kullanılan fıstık, sade yağ ve şekere 2023 yılında yüzde 150 zam uygulandığını, baklava fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu belirten Akıncıoğlu, “Daha önce 650 lira ile 850 lira arasında satılıyordu. Birinci sınıf dediğimiz baklava türü. Yeni zamlardan sonra fiyatlar 850 ile 850 lira arasında. Bin lira bandına çıktı. Yaklaşık yüzde 30 civarında bir artış aldık. Bu artış bekleniyordu ve kaçınılmazdı. Çünkü sonrasında Hem emtia ürünlerinde hem de baz fiyatlardaki artışlar nedeniyle bu fiyatlar kaçınılmaz hale geldi. Şu anda en büyük artış personelde oldu. Birinci sınıf Gaziantep baklavası üretiyoruz “Ve kullanılan ürünlerin fiyatları dikkate alındığında bu fiyatların altında baklava satmak mümkün değil. fiyatlar” dedi.
“MERDİVEN ALTINDA ÜRETİMDE FİYATLAR TABAN SEVİYEDE”
Tezgah altı olarak adlandırılan kalitesiz baklava üretilen yerlerde fiyatların çok düşük seviyelerde olduğunu ancak bu yerlerden alınacak baklavanın insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirten Akıncıoğlu, şu ifadelerde bulundu:
“Birinci sınıf baklava üreten işletmeler Ticaret Odası’na bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Bu bağlamda üretim yapan esnafımız her şeyin en kalitelisini kullanmak zorunda. Baklavalarımızda birinci sınıf fıstık ve sadeyağ kullanılıyor. Maliyetleri de yüksek. Baklava fabrikasyon bir ürün değildir. Baklavalarımız adeta ustalarımızın sanatıdır.” Bir sanat eseri olarak çalışıyor. Bu bir grup işidir. Her seviyede farklı bir ustanın çalışması gerekiyor. Bu işçi grubunun baklava fiyatlarına da yansıması kaçınılmaz oluyor. Daha düşük maliyetlerle farklı ekipmanlarla baklava üreten tatlı işletmeleri var ancak birinci sınıf baklava ürettiğimiz için kaliteden ödün veremeyiz. .
“HALKIMIZ BİZİ ANLAYIŞLA KARŞILAYACAK”
Bugün 200 liraya baklava, 800 liraya baklava var. Tezgah altı veya fabrikasyon ürün üreten işletmeler de bulunmaktadır. Burada üretilen baklava, insan sağlığı açısından olmaması gereken maddeler içerebileceği için fazla itibar edilmemelidir. Bu durum birinci sınıf baklava üreten biz esnafı zora soktuğu gibi vatandaşların sağlığını da tehlikeye atıyor.
Fiyatların artması kaçınılmaz olarak satışları olumsuz etkiledi. Ancak kaliteli baklavanın pahalı olduğunu halkımız çok iyi biliyor. “Mevcut ekonomik durum göz önüne alındığında halkımızın bizi anlayacağını düşünüyorum.”