Haber

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Yunan Kathimerini gazetesinin sorularını yanıtladı

Cumhurbaşkanlığı İrtibat Lideri Fahrettin Altun, “Devletimiz tüm gücüyle depremzedelerin yaralarını sarıyor. Vatandaşlarımız da başta AFAD olmak üzere yardım faaliyeti yürüten kurumlara maddi ve ayni desteklerini esirgemiyor. Biz bunu açıkça ortaya koyduk. Türkiye’nin bu zor dönemde devleti ve milletiyle birlik ve bütünlüğüne kavuşması için şu anda vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve depremden etkilenen şehirlerimizi eski haline getirmekten başka önceliği Devletimizin yoktur.” sözlerini kullandı.

Altun, Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’nin Türkiye’de 11 ili etkileyen ve “yüzyılın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerle ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye’de 1939’dan bu yana en büyük iki depremin yaklaşık 9 saat arayla meydana geldiğini ve ülkenin çok büyük iki depremle sarsıldığını vurgulayan Altun, “Bu depremlerin ikisi de 1999’da Marmara bölgesinde yaşadığımız depremden daha büyüktü. 11 farklı şehir bu durumdan etkilendi.Milletimiz bu depremleri ‘yüzyılın felaketi’ olarak adlandırdı.” değerlendirmesini yaptı.

Bu süreçte arama-kurtarma personelinden güvenlik güçlerine ve sağlık görevlilerine kadar herkesin insanüstü çaba gösterdiğinin altını çizen Altun, şunları kaydetti:

“Ancak yaşanan felaketin boyutunu da ilk andan itibaren sahada can kurtaranların emek ve fedakarlıklarını görmezden gelmek isteyenler var. Devletimiz var gücüyle depremzedelerin yaralarını sarıyor. Vatandaşlar da başta AFAD olmak üzere yardım faaliyeti yürüten kurumlara maddi ve bire bir takviye yapmaktan çekinmiyor. Nitekim Türkiye ‘nin bu zor dönemde devletimizin ve milletimizin birlik ve bütünlüğünü açıkça ortaya koyduk. Şu anda hükümetimizin vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak ve depremden etkilenen şehirlerimizi yeniden inşa etmekten başka önceliği yok.”

“Önceliğimiz yaraları bir an önce sarmak”

Türkiye’de seçimlerin ertelenmesi konusunun gündemde olup olmadığı sorusuna Altun, “Böyle bir gündemimiz yok. Şu anda bir numaralı önceliğimiz yaraları bir an önce sarmak. Kaybettik, yara aldık. Tek derdimiz yaralılar, yakınlarını kaybedenler ve depremden etkilenen tüm vatandaşlarımızdır.” şefkatli elini uzatıyor. Elbette acımız büyük. Ancak bu zor günleri devlet-millet birliği ile aşacağız.” yanıtını verdi.

Twitter’ın arama kurtarma sürecinde çalışmadığı ya da çok çalışmadığı tartışmalarını hatırlatan Altun, dezenformasyonla mücadelenin son yıllarda sadece Türkiye’de değil tüm dünyada öncelikli sorun haline geldiğinin altını çizdi. Bu kapsamda Twitter gibi küresel şirketlerin devletlerle nasıl bağ kurması gerektiğinin de tartışıldığına dikkat çeken Altun, depremin ardından sosyal medyada çok sayıda asılsız ihbar yapıldığını belirlediklerini belirtti.

Altun, “Bunun kasıtlı olup olmadığını veya arama kurtarma çalışmalarını sabote etmek isteyen iç ve dış unsurlar tarafından yapılıp yapılmadığını araştırıyoruz. Bu nedenle idari bir karar alındı. Twitter da endişelerimizi anladığını ve somut adımlar attığını söyledi. Endişelerimizi gidermek için adımlar atıldı. Kısıtlamalar birkaç saat sonra kaldırıldı.” sözlerini kullandı.

“Vatandaşlarımıza güvenli ve kaliteli barınma alanları kazandıracağız”

“Deprem bölgelerinde binaların inşaatına mart ayında başlanacağı söyleniyor. Bu gerçekçi bir söz mü?” Formatla ilgili soru üzerine Altun şunları söyledi:

“Kesinlikle gerçekçi bir hedef. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti güçlü bir devlettir. Önemli bir kapasitesi vardır. Gerçekten dünyanın dört bir yanında dini yapılar inşa eden, büyük projeler yürüten bir ülkeden bahsediyoruz. Cumhurbaşkanımız gibi güçlü bir lider, “İktidarın attığı her adımı eleştirmenin siyaset ya da entelektüellik olduğunu düşünenler var. Her eleştiriye cevap vererek kaybedecek vaktimiz yok. Daha önceki afetlerde vatandaşlarımızı nasıl mağdur etmediysek yaraları da vakit kaybetmeden saracağız. Vatandaşlarımıza güvenli ve kaliteli barınaklar sağlayacağız.”

“Türk milleti kendisine uzatılan dost eli hiçbir zaman havada bırakmadı”

Yunanistan’ın ilk andan itibaren hem destek mesajı yayınladığını hem de arama kurtarma ekibiyle çalışmalara katıldığını hatırlatan Altun, bunun Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde ‘yeni bir sayfa’ açıp açmayacağı sorusuna Türkiye’nin hemen aradığını söyledi. ilk büyük depremden sonra ve bu bağlamda uluslararası yardım için. onlarca ülkeden arama kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye geldiğini hatırlattı.

Yunanistan’ın da aralarında olduğuna dikkat çeken Altun, şunları kaydetti:

“Tabii ki Yunanistan’a ve takviye veren tüm ülkelere minnettarız. Yunanistan ile ilişkilerimiz için şunu söyleyebilirim, tüm komşularımızla her zaman iyi ilişkiler içinde olmak isteriz. Devletler arasında zaman zaman çatışmaların olması da doğaldır. Bu çatışmalar uluslararası hukuka göre anlamlıdır ve bunu samimi diyalog ve hakkaniyet temelinde çözmemiz gerekir. Türk milleti kendisine uzatılan dost eli hiçbir zaman havada bırakmamıştır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu