Haber

Depremden etkilenen çiftçiler tarımda maksimum verime ulaşacak!

GAZİANTEP (İGFA) – Nurdağı’nda 100 dönümden az tarım arazisi bulunan, depremden etkilenen tüm çiftçilerin kullanımına yönelik kurulan Akıllı Basınçlı Sulama Sisteminin ekipmanları; Akıllı Sulama Anahtarı ve Nem Ölçer Sensörü dağıtıldı. Projede minimum sulama ile maksimum verim elde edilmesi amaçlanıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, Nurdağı Belediye Başkanı Yakup Bahar, Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, Gaziantep Ziraat Odaları Birliği Başkanı ve Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, Nurdağı Ziraat Odası Lideri Kemal Belpınar, GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık ve çiftçiler katıldı.

ÇİFTÇİ GSM ÜZERİNDEN ARAZİSİNİ DENETLEYEBİLECEK

Proje kapsamında geliştirilen yazılımla toprağa yerleştirilen nem sensörleri sinyal gönderecek. Bunun üzerine bitkinin nem ve su ihtiyacına göre sisteme gönderilen uyarı sayesinde çiftçinin tarlasına gitmeden bitki sulanacaktır. Ayrıca ekili arazilerinin son durumunu görmek isteyen çiftçiler de GSM üzerinden arazilerini inceleyebilecek. Bilinçli sulamanın getirdiği sağlıklı toprak formu ile hastalık olasılığı azaltılmış bitkilerden hasat zamanında en yüksek ürün verimi beklenir.

Akıllı Basınçlı Sulama Sistemi Projesi ekipman dağıtım töreninin ardından Lider Fatma Şahin ve protokol, bu projeyle entegre çalışan Taşınabilir Analiz Laboratuvarı ve Toprak Eleme Sisteminin bulunduğu tesiste incelemelerde bulundu.

Akıllı Basınçlı Sulama Sisteminin ilk ayağı olan Portatif Analiz Laboratuvarı ve Toprak Eleme Sistemi sayesinde ilk aşamada topraktan alınan toprak, yaprak ve su örnekleri analiz edilerek Portatif Analiz Laboratuvarına gönderilecek. Buradan alınan numuneler ölçülerek mevcut alanda daha önce işlenmiş veya dikilmiş toprak veya bitkinin makro ve mikro besin değerleri belirlenecek.

ŞAHİN: SUYU VE TOPRAĞIYI YÖNETEN, DÜNYAYI HÜKÜMET EDER

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin burada yaptığı konuşmada toprağa bilimsel yaklaşımın değerinden bahsederek, “İşi uzmanına vermekten gurur duyuyoruz. Teknik grubumuzun her biri niteliklidir. Görevimiz yeterli bir dinleyici olarak yönetmektir. Allah’ın izniyle Türkiye Yüzyılı başladı. Bu yüzyıl çok değerli. Bugün burada bu projeleri hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 7 ay önce canımızı enkazın altından kazıyorduk. Bugün bunları konuşma fırsatı bulan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Siz çiftçilerimiz bizim gururumuzsunuz. Allah’ın izniyle Nurdağı’nda en kısa sürede yeşil bir ekonomi kuracağız. Suya ve toprağa hükmeden, dünyaya hükmeder. Bu şehirde bunu başaracağız. “Deprem bölgesinde rehabilitasyonu yeşil ekonomiyle sağlayacağız” dedi.

“ARTIK AKILLI TARIM ALTYAPIMIZI OLUŞTURDUK”

Taşınabilir Analiz Laboratuvarı ve Toprak Tarama Sistemini, insanın günlük hayatta yaptığı analizlerle karşılaştıran Önder Fatma Şahin, “Nasıl ki doktor, insanların yaptığı analizlerden sonra reçete yazıyorsa toprak için de aynı şey geçerli. Toprakta ölçümler yapılır. Toprakta eksik olan ne varsa analiz edilir. Reçeteler ziraat mühendislerimiz tarafından yazılmaktadır. Bunun üzerine toprağın daha iyi ürün vermesini ve verimini artırmasını sağlayacak bir altyapı oluşturuluyor. Artık akıllı tarım altyapımızı oluşturduk. Artık mobil laboratuvar kuracağız ve herkes kendi toprak analizini yapabilecek. Neye ihtiyacı olduğunu görebilecek. Bütün çiftçilerimiz bu altyapı konusunda eğitilecek. “Nurdağı’nda akıllı tarımın altyapısı hızla tamamlanacak” dedi.

haberyenifakili.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu