Tunç Soyer: Sorumlu sokak hayvanları değil, yerel yönetimler
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen’de kurulan Türkiye’nin en çağdaş ve kapsamlı sahipsiz hayvan hastanesi törenle açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sokak hayvanlarının itlaf edilmesine tepki göstererek, “Onları ne uyutuyoruz, ne de uyutuyoruz. “Sevgili dostlarımızın itlaf edilmesine asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Menemen’de kurulan Türkiye’nin en çağdaş ve kapsamlı sokak hayvanı hastanesinin açılışı bugün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
‘SORUN HAYVANLARDA DEĞİL, YÖNETİCİLERDE’
ANKA’nın haberine göre, açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sokak hayvanlarının imhasına ilişkin halk arasında yürütülen algı operasyonunu uzun süredir acıyla izliyorum. Biz bu ülkenin insanları yüzyıllardır hayvan hakları konusunda Batı’dan birkaç adım öndeyiz. Biz daha medeniyiz. Yaşam alanlarımızda siz değerli dostlarımızla birlikte yaşıyoruz. Ekmeğimizi onlarla paylaşıyoruz. Bu bir tesadüf değil, Anadolu insanının yüzyıllardır tercihidir. Çok açık söyleyeyim… Sokak hayvanlarını öldürmek bizim medeniyetimizde yok. Bu Batı medeniyetinin bir tercihidir. Elbette teknoloji, spor, ekonomi ve ticaret alanlarında batı normlarından ilham alabiliriz ve almalıyız. Ancak hayvanlara yönelik adalet söz konusu olduğunda onların medeniyetimizden ilham almasını bekliyoruz. O yüzden kimse bize uygar ülkelerin bu işi bitirdiğini söylemesin, onları uyutalım, yolumuza devam edelim. Ne susuyoruz ne de uyuyoruz. Sevgili dostlarımızın itlaf edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Çünkü kuru merhamete değil, doğaya adalet borçluyuz. Bugün yaşanan ve ne yazık ki vatandaşlarımızın sokak hayvanlarından zarar görmesine neden olan trajik olayların sorumluları sokak hayvanları değil, bu ülkenin yöneticileridir. “Sorunu halının altına süpüren hükümet ve bazı yerel yönetimlerdir” dedi.
‘TOPLUMDA VİCDAN TOHUMLARINI YENİDEN YETİŞTİRECEK’
Başkan Soyer konuşmasına şöyle devam etti:
“PAKO Sokak Hayvanları Sosyal Yaşam Kampüsü’nü 2022 yılının Nisan ayında 38 milyon TL’lik yatırımla hizmete açtık. Siz değerli dostlarımız için barınma ve huzurevi anlayışından tamamen farklı bir yaşam alanı kurduk. 1500 hayvan kapasiteli tesisimizde sahipsiz hayvanların bakım, tedavi ve rehabilitasyon süreçlerini yürütüyoruz. Siz değerli dostlarımızın yediği yemeği temin etmek için burada gıda üretimine başladık. Yakın zamanda açılışını yaptığımız mama üretim tesisimizde ayda 18 bin kilogram köpek maması üreterek dostlarımıza sağlıklı ve lezzetli mamalar dağıttık. İzmir’in kalbindeki Kültürpark’ta sahipsiz hayvanların acil ihtiyaçlarına cevap veren Kültürpark Küçük Hayvan Kliniğimizi son teknolojiyle donattık. 7/24 hizmet vermekteyiz. Işıkkent Kalıcı Köpek Bakım Merkezi’nde misafir ettiğimiz binlerce köpeği, ‘satın almayın, sahiplenin’ diyerek kalıcı yuvalarına kavuşturduk. Muhtarlarımızla sürekli irtibat halindeyiz. Saldırgan bir sokak hayvanının olduğuna dair en ufak bir bilgi aldığımızda uzman ekiplerimiz alarma geçiyor. Bu sahipsiz hayvanı derhal uygun tesislerimizden birinde modern şartlarda rehabilite ediyoruz. Üstelik bu ihbarları beklemeden iki gezici kliniğimizle İzmir’in 30 ilçesine ulaşmak için yola çıktık. “Seni Yollarda Bulacağız” sloganıyla hizmet veren bu yapı, şehrimizin her yerindeki siz değerli dostlarımıza ulaşarak bakım ve sterilizasyon işlemlerini gerçekleştirdi. Bugün siz değerli dostlarımız için tarihi bir adım daha atıyor ve onların sağlık ihtiyaçlarına cevap veren Seyrek Sokak Hayvanları Hastanesi’ni İzmir’e kazandırıyoruz. Menemen ilçemizde açılışını yaptığımız tesisimiz siz değerli dostlarımıza hizmet veren tam donanımlı bir hastanedir. Hayvan Hastanemizde laboratuvarımız, yoğun bakım ünitemiz, cerrahi ve dahili olay müdahale ünitelerimiz, diş tedavi ünitemiz ve tabii ki uzman çalışanlarımızla 7/24 tetikte olacağız. Ülkemize hayvan hakları açısından yeni bir dönem getiren bu örnek hizmet İzmir’e çok yakışıyor. Hayvanları seven insanları da sever derler. İnsanları seven, can dostlarımızı da sever diyorum. Sevmek zorundadır. Aksi takdirde bu hayat yarım kalacaktır. Hastanemizin açılışında emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza en içten şükranlarımı sunuyorum. Siz değerli dostlarımız için hayata geçirdiğimiz bu çalışmaların toplumumuzda bir kez daha vicdan tohumlarını yeşerteceğine tüm kalbimle inanıyorum.”
ELEKTRİK İHTİYACI GÜNEŞ PANELLERİNDEN SAĞLANIR
Yoğun bakım ve yataklı tedavi ünitelerinin bulunduğu Seyrek Sokak Hayvanları Hastanesi’nde, uzman veterinerlerden oluşan ekip tarafından 24 saat cerrahi operasyonlar gerçekleştirilecek, kedi ve köpeklere daha modern tedavi olanakları sağlanacak. Son teknolojiye sahip cihazları, steril ortamı ve muayene olanaklarıyla ülkeye örnek olacak Seyrek Sokak Hayvanları Hastanesi, yenilenebilir enerji kullanması nedeniyle “sıfır karbonlu hastane” olarak tanımlanıyor. Hastanenin tüm elektrik ihtiyacı kurulan güneş enerjisi panelleri ile sağlanmaktadır. Tesis içerisine yerleştirilen güneş enerjisi panelleri ile saf enerji elde edilmektedir. Ayrıca burada üretilen güneş enerjisi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin ihtiyaçlarının bir kısmını karşılıyor.
TÜM CİHAZLAR MEVCUTTUR
Yaklaşık 600 metrekare kapalı alana sahip olan hastane, sahipsiz hayvanların bakım, tedavi ve rehabilitasyonunu 7 gün 24 saat sağlayacak. Tam teşekküllü alet, ekipman ve cihazlara sahip hastanede 24 saat operasyon yapabilecek. Biyokimya ve hemogram cihazı, binoküler mikroskop, santrifüj ve distile su cihazı ile tam donanımlı laboratuvarı ile tedavi süreçlerinde de teşhis desteklenebilmektedir. Hastanede kedi ve köpeklere özel kafeslerde yoğun bakım hizmeti de verilecek.
Kapalı devre gaz anestezi cihazlarından, tam otomatik ameliyat masalarına kadar ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyin bulunduğu Cerrahi Müdahale Ünitesi ile pek çok karmaşık cerrahi operasyon gerçekleştirilebilmektedir.
Renkli Doppler ultrason cihazı ve yoğun bakım ünitelerinin yer aldığı Dahili Olay Müdahale Birimi, hızlı teşhis ve müdahale olanağı sunacak. Kavitron cihazlarının yer aldığı Diş Tedavi Ünitesi ile ağız sağlığı sağlanacak. Sterilizasyon Ünitesi ile sterilizasyon en üst seviyede olacaktır. Tesis bünyesinde sahipsiz hayvanların barınmasına olanak sağlayan otlakların yanı sıra Türkiye’nin en sistemli evcil hayvan mezarlığı da bulunmaktadır. (HABER MERKEZİ)